diumenge, 28 d’abril del 2013

Sant Jordi 2013. Una festivitat amb novetats sobre el patrimoni medieval del Maresme.


En aquest Sant Jordi van aparèixer dues novetats bibliogràfiques que recullen informació sobre el patrimoni medieval del Maresme. El primer d’ells, escrit per l’historiador Alejandro Martínez Giralt, porta el títol de “El poder feudal, els seus agents i el territori. El Vescomtat de Cabrera (1199-1423)”.
El llibre va tenir una doble presentació. El divendres 15 de març de 2013, es va presentar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes (Passeig de Dintre, 29) a càrrec del Dr. Elvis Mallorquí, vicepresident del Centre d’Estudis Selvatans i professor de l’Institut de Santa Coloma de Farners. Posteriorment, el divendres 22 de març, es va presentar també a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Hostalric (Raval, 45). En aquest cas la presentació va anar a càrrec del Dr. Pere Orti, professor d’Història Medieval de la UdG i autor del pròleg del llibre.El treball de l’Alejandro Martínez va merèixer ser guanyador de la cinquena edició de la Beca de Recerca La Selva 2011, convocada pel Consell Comarcal de la Selva, organitzada pel Centre d’Estudis Selvatans i coordinada per l’Arxiu Comarcal de la Selva. Aquesta publicació recull part de la documentació de la tesi doctoral que esta elaborant sobre el vescomtat dels Cabrera. Aquest territori comprenia més de 50 parròquies de les actuals comarques de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i Osona. El territori maresmenc que pertanyia als Cabrera anava des de les parròquies d'Arenys fins a Tordera, el que avui denominem "Alt Maresme". El llibre analitza l’estructura del vescomtat a través dels seus agents i les estructures de poder. Com ja hem dit les viles capdavanteres del vescomtat van ser Blanes i Hostalric: la primera com a lloc de residència, cort dels vescomtes i gran centre comercial i la segona com a centre administratiu.
La segona de les novetats editorials, Masies, urbanisme i poblament al Maresme”, es va presentar el passat divendres 19 d'abril de 2013 a la Biblioteca Municipal Ferrer i Guàrdia d'Alella. El llibre recull, al llarg de 168 pàgines, les comunicacions presentades en la VI Trobada d'entitats locals i comarcals de recerca històrica que es va celebrar el passat mes d'octubre a Can Lleonart, i forma part dels compromisos assumits pel col·lectiu alellenc “Cerquem les Arrels” a l'hora de fer-se càrrec de l'organització de les jornades. Els treballs de coordinació, correcció, disseny i maquetació han estat assumits per ells i la seva publicació ha estat possible gràcies al suport econòmic de l'Ajuntament d'Alella i de l'Institut Ramon Muntaner.
Entre els escrits publicats que conté el llibre hi podeu trobar diversos capítols que tracten del patrimoni medieval de Maresme: Llogaret, terme, parròquia. Alella, la consolidació d’un municipi baixmaresmenc al segle X (de Cristina Armengol); L’enclavament com a factor del domini del territori. Estudi de la ubicació del castell de Vilassar (de Marc Pons i Pau Ubach) ; La quadra o domus del Cros d’Argentona (de Enric Subiñà); Masies i poblament al Veïnat de Mar de Vilassar (1500-1784) (de Alexis Serrano) ; La masia com a element de colonització del territori. El cas d’Alella (de Mireia Barnadas) i Molins fariners del Maresme. Darreres intervencions (2003-2012)  (de Jaume Vellvehí).

Presentació del llibre d'Alejandro Martínez a Blanes [Font: Ajuntament de Blanes]
Presentació del llibre Masies, urbanisme i poblament al Maresme” a la Biblioteca Municipal Ferrer i Guàrdia d'Alella.